ciasto pomidorowe dla pacjenta po operacji bariatrycznejOperacja bariatryczna to nie tylko wielki krok w kierunku zdrowszego ja, ale również moment, który zmusza do całkowitej rewizji dotychczasowych nawyków żywieniowych. Wiele osób myśli, że po takim zabiegu koniec z kulinarnymi przyjemnościami, zwłaszcza z tymi słodkimi. Jak się jednak okazuje, zdrowa dieta wcale nie musi być pozbawiona deserów! Sekret tkwi w umiejętnym dobieraniu składników, które są zarówno przyjazne dla zdrowia, jak i niezwykle smaczne.

W dzisiejszym wpisie czeka na Ciebie coś wyjątkowego – przepis na ciasto, które jest idealne dla osób po operacji bariatrycznej. Pokażę Ci, że możliwe jest cieszenie się słodyczami, które nie tylko rozpieszczają kubki smakowe, ale też doskonale wpisują się w zalecenia dietetyczne po tak ważnym zabiegu. Czy jesteś gotowy, aby odkryć, że życie po operacji bariatrycznej może być również słodkie? Zapraszam do kuchennych eksperymentów, które pozytywnie zaskoczą Ciebie i Twoje podniebienie!

ciasto pomidorowe - 2 kawałki

Ciasto dla pacjenta po operacji bariatrycznej – przepis

Zanim ktokolwiek zdąży zapytać – nie, to ciasto w żadnym wypadku nie przypomina smakiem zupy pomidorowej ani keczupu. Było testowane wielokrotnie na moich bliskich i nikt nie odgadł, co znajduje się wśród jego składników. Po upieczeniu jest niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach, a w smaku wyczuć można korzenne nuty. Jeśli jesteście fanami ciasta marchewkowego – to również powinno przypaść Wam do gustu.

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • ⅓ szklanki oleju (rzepakowy lub oliwa z oliwek)
  • ⅓ szklanki erytrolu, ksylitolu lub maltitolu
  • 2 szklanki mąki: pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru suszonego
  • 2 szczypty soli
  • 2 garści orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. W wysokim naczyniu umieszczamy banana, pomidory z puszki, erytol (lub inne słodziodło) i olej. Wszystko dokładnie blendujemy, aż powstanie puszysty krem.
  3. W misce mieszamy wszystkie suche składniki i pokrojone orzechy. Dodajemy zblendowaną gładką masę i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia składników.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy około 50 minut. Po upływie czasu sprawdzamy przy pomocy patyczka, czy ciasto jest wypieczone. Ciasto najlepiej smakuje na świeżo, po lekkim przestudzeniu.

ciasto pomidorowe po operacji bariatrycznej